top of page
noun-arrow-2601665.png

Trek het landschap in je dorp

Vanuit het traject 'Trek het landschap je dorp in' lanceerde de Provincie Oost-Vlaanderen naar alle lokale besturen in de Vlaamse Ardennen de oproep ‘Trek het landschap je dorp in!’. Centraal staat co-creatie met de burgers.

Denderleeuw stuurde hun idee in over de ontmoetingsplek aan de Biestbaan. Door Atelier Romein werden praatplannen uitgewerkt voor de ontmoetingsplek en voor het dorp, dit in co-creatie met bewoners van Iddergem.


Het ontwerp voor de site vertrekt vanuit drie krijtlijnen. De krijtlijnen zijn gebaseerd op de analyse van de ontmoetingsplek. Elk scenario dient te voldoen aan deze krijtlijnen. 1) ‘Bewust zijn van je buren’ 2)Reliëf 3) duidelijke toegangspoorten


Vanuit de gemeente werden er drie programma punten voor deze plek meegegeven: Ruimte voor meisjes, een hondenlosloopweide en sneukel/pluk route.


In het Toverbos wordt er ingezet om jong en oud actief het park te laten verkennen. Een hoofdwandelpad ontsluit het volledige park. Links van de hoofdroute loopt een klimparcour met houten klimtoestellen, klimbomen en -struiken waar kinderen zich in kunnen verstoppen en in kunnen klauteren. Rechts van het hoofdpad loopt een natuurlijke BMX-parcour tussen de bomen door. Het vormt een bijzondere aantakking op andere fietsroutes in de ruimere omgeving.  Grenzend aan de Biestbaan is er een afgesloten hondenlosloopweide voorzien met een grote wadi. Buiten de hondenlosloopweide worden hangmatten en zitbankjes voorzien voor rustiger spelen en ontspanning.  Op het hoogste punt van de site worden twee reuzenschommels voorzien.  Daarnaast bevindt er in het tweede deel van het park ook een sneukelbos met eetbare (noten-)bomen en (bessen)struiken. De zitarena, de zitbanken ter hoogte van onthaalpoorten, de hondenlosloopweide en het sneukelbos bieden verder ook de mogelijkheid tot ontmoeten en rustig zitten.

Opdrachtgever:

Provincie Oost-Vlaanderen en gemeente Denderleeuw

Team: 

Jaar:

2022

Atelier Romain

beschrijving
bottom of page