top of page
noun-arrow-2601665.png

Masterplan Paul Panda Farnana Vilvoorde

De site maakte vroeger deel uit van de naastgelegen Tuin- en Landbouwschool Horteco. Het projectgebied, gelegen in een woongebied, werd enkele jaren geleden verkocht aan Koramic. Vanwege de schaal en ligging, nabij het centrum en het station van Vilvoorde, is dit gebied geschikt voor de realisatie van een kernversterkend project. De ontwikkeling van dit gebied biedt mogelijkheden om na te denken over verstandige verdichting en het aanbieden van een divers woonprogramma, met oog voor de beeldkwaliteit en de landschappelijke inbedding.


Voor de opstelling van het masterplan werd een charette georganiseerd. De charette-procedure is een vorm van gezamenlijk brainstormen gedurende één week, waarbij wordt gestart met een 'wit blad' en toegewerkt wordt naar een geïntegreerde visie. De charette-week bestaat uit een herhalende cyclus van kennisuitwisseling, ontwerp en terugkoppeling tussen verschillende partijen, waarbij de visie/het ontwerp telkens verder wordt verfijnd.


In de week van 23 oktober vond deze vierdaagse plaats, waarbij het ontwerpteam, evenals de opdrachtgevers, werkten aan een nieuw masterplan. Diverse belanghebbenden, waaronder de stadsdiensten, de provincie, de directie van Horteco, Aquafin, ANB en de buurtbewoners, waren uitgenodigd om op verschillende momenten deel te nemen aan de week.


Het resultaat is een masterplan dat betaalbare en toekomstbestendige woonvormen introduceert, actieve verplaatsingen stimuleert, maximaal rekening houdt met de buren en het landschappelijke karakter van de landbouwschool behoudt.

Opdrachtgever:

Koramic

Team: 

Jaar:

2023

Atelier Romain - Styfhals Architecten - Erik De Waele - MESO studiebureau

beschrijving
bottom of page