top of page

Bouwcode Kortrijk

Opdrachtgever:

Team: 

Jaar:

stad Kortrijk

Atelier Romain

2023 - 2024

Atelier Romain stond in voor de herziening van de Algemene Stedenbouwkundige Verordening van Kortrijk. De oorspronkelijke verordening, daterend uit 2013, was aan vernieuwing toe. Met deze herziening werkt Kortrijk verder aan een toekomstbestendige ruimtelijke visie en versterkt de stad haar hoge woon- en leefkwaliteit. De herziening stelt Kortrijk in staat om bestaande voorschriften te evalueren en nieuwe, eigentijdse eisen op het gebied van klimaat, duurzaamheid, mobiliteit en woonkwaliteit afdwingbaar te maken voor toekomstige ontwikkelingen in de stad. Daarnaast biedt de herziening de kans om de verordening in lijn te brengen met de huidige beleidsdoelen en ambities van Kortrijk, evenals met recente en aankomende regelgeving van hogere bestuursniveaus.


De nieuwe Bouwcode steunt op vier grote krachtlijnen die moeten bijdragen tot het gewenste toekomstbeeld voor de stad. Kortrijk wil een levendige stad, een toekomstgerichte stad, een verbonden stad en een aangename en groene stad zijn. Het is daarom logisch dat er veel aandacht is voor klimaatmaatregelen, op het vlak van zowel adaptatie als mitigatie. Bij adaptatie gaat het onder andere om toekomstbomen en minimumnormen rond levend groen bij woonprojecten, parkeerterreinen en in tuinen. Bij mitigatie gaat het onder andere om regels rond fietsparkeren, deelmobiliteit en een centrale ruimte voor warmteproductie en warmteverdeling bij grotere projecten.


Atelier Romain ondersteunde de stad intensief in dit traject en beschouwde de stedenbouwkundige verordening als een belangrijke pijler binnen het geheel van ruimtelijke instrumenten. In deze opdracht streefden we naar een sterke bouwcode die volledig is afgestemd op de specifieke behoeften van Kortrijk. Ondanks het vaak juridisch complexe karakter van een stedenbouwkundige verordening, lag de nadruk op een behapbaar, toegankelijk en gebruiksvriendelijk document.

beschrijving
bottom of page