top of page
noun-arrow-2601665.png

‘Trek het landschap je dorp in!’ - De Pinte

De Provincie Oost-Vlaanderen biedt een begeleidingstraject ‘Trek het landschap je dorp in!’ aan via het Omgevingscontract voor gemeenten.

 

Burgers spelen een centrale rol in de co-creatie van ideeën binnen het thema ‘trek het landschap je dorp in’.

Zevergem diende een voorstel in voor het ontmoetingsplek/speelterrein genaamd ‘het Wijngaardeke’ aan de Molenstraat. In samenwerking met bewoners van Zevergem en de Pinte werd een praatplan opgesteld door Atelier Romein. Een belangrijke stap in de analyse-fase is het aan het woord laten van de inwoners van Iddergem. Dit gebeurde in eerste fase met behulp van een online bevraging. Deze bevraging richtte zich specifiek op de manier waarop de inwoners hun dorp en de aanwezige publieke ruimte vandaag de dag ervaren en welke suggesties zij hebben voor de toekomst.


De gegevens werden verwerkt tot een landschapsbelevingskaarten en gebruikt om het praatplan van het Wijngaardeke op te maken.Via het ontwerpend onderzoek op het Wijngaardeke durven we zeer uitleenlopende scenario’s aan te gaan. Drie scenario's en belevingskaart werden op 25 april voor het eerst afgestoetst tijdens het overleg met de kerngroep. Hun opmerkingen en feedback vormen de basis voor het finaal praatplan.

Op 24 mei werden de bewoners ook uitgenodigd om hun input te geven over het plan.

Naar aanleiding van deze feedback (van de kerngroep) werden twee praatplannen opgesteld voor de finale praatplan. Eén plan richtte zich op korte termijn. Het benadrukte wat haalbaar is binnen de huidige mogelijkheden. Daarnaast werd een tweede plan opgemaakt dat gericht was op lange termijn, waarin een droomscenario voor het park werd geschetst.

 

Het ontwerp vertrekt vanuit enkele ontwerpprincipes die de basis vormen voor de transformatie van het speelplein.

Het doel is om 1) een spel-sport en ontmoetingsplek te creëren op schaal van de wijk, waar zowel 2)jong als oud kunnen genieten. Daarnaast streven we ernaar om het speelplein om te vormen tot een park dat 3)maximaal onthard wordt, waarbij we groene ruimtes en natuurlijke elementen willen integreren. Een belangrijk aspect van deze visie is ook 4)de nadruk op veiligheid en sociale controle, waarbij we een omgeving willen creëren waarin zowel kinderen als volwassenen zich op hun gemak voelen.

 

In het Wijngaardeke wordt er ingezet op het actief verkennen en beleven van het park, zowel voor jong als oud. Het nieuwe park vertrekt vanuit de bestaande verharde toestand. Het tennisveld wordt gedeeltelijk onthard en de vrijgekomen plekken maken plaats voor speeltoestellen. Op de speelzone wordt een klimparcours voor 5-8j. en 8-12jarigen voorzien. Daarnaast bevindt er tussen de twee speelzones een klein sneukelbosje van hazelaars. Grenzend aan de Molenstraat is er een picknickweide met picknickbank voorzien. Het bestaande krulbolveld behoudt zijn centrale ligging. In de lijn van de verharding langs het veld komt een lange ronde bank die ruimte voor ontmoeting biedt.

Opdrachtgever:

Provincie Oost-Vlaanderen en gemeente De Pinte

Team: 

Jaar:

2023

Atelier Romain

beschrijving
bottom of page